10 sierpnia, 2020

PIZZA – BEZ DROŻDŻY!

Nikt nie przypuszczał, że pierwsze półrocze będziemy przymusowo siedzieć w domu. Początki całego zamieszania z wirusem były delikatnie mówiąc – dzikie 🙂 przez co zdobycie drożdży w sklepie graniczyło z cudem 😀 i właśnie z tego powodu, zupełnie przypadkowo odkryłem nowy przepis na ciasto do pizzy który nie zawiera..drożdży :-).
W skrócie – jest smaczniej, zdrowiej i taniej!

Przepis na sos pomidorowy:
– puszka pomidorów
– mały słoik koncentratu pomidorowego
– dwa ząbki czosnku
– oregano

Przepis na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie:
Na początek sos – odsączamy sok z pomidorów a następnie pomidory wraz z całą resztą wrzucamy na patelnie, podsmażając kilka minut. Całość miksujemy i odstawiamy aż ostygnie. Podobnie postępujemy z ciastem, wrzucamy wszystkie składniki do miski i ugniatamy ciasto aż otrzymamy sprężystą kulkę. Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę (przed tym nie zapomnij posmarować blachę oliwą!). Na koniec dodajemy sos i pozostałe składniki na pizze (kompozycja dowolna :-))., za wyjątkiem sera. Pizzę wstawiamy do piekarnika na 15min przy temp 190 stopni (ustawiam program na pieczenie z dołu i z góry). Po upływie 15min wyciągamy pizzę i dodajemy ser po czym znów wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Smacznego! 🙂