Jesień to dobry czas na szukanie inspiracji w …kuchni! Nie ma nic lepszego (i zdrowszego!) niż rozgrzewające kremy w sam raz na chłodne i pochmurne dni. Królować dziś będzie kolor pomarańczowy 🙂
Składniki
- Dynia Hokkaido (może być zwykła) – do 1kg
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- Bulion
- Sok z 1 cytryny
- Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony imbir)
Przygotowanie
Dynie kroimy na pół i dokładnie pozbywamy się środka, następnie kroimy w kosteczkę (nie obieram dyni ze skórki). Dalej marchew, pietruszkę, cebulę i ziemniaka również kroimy w kostkę i całość płuczemy przed wodą. Następnie gotujemy bulion (2 kostki/1l wody), wrzucamy warzywa i gotujemy pod przykryciem aż do zmiękczenia. Na koniec całość blendujemy, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy według uznania. Jako dodatek można skorzystać ze świeżej bazylii lub kolendry.
Samo zdrowie, mega smak, 45min roboty i koszt 15zł. MEGA 🙂