KREM Z DYNI – JESIENI MOC

Jesień to dobry czas na szukanie inspiracji w …kuchni! Nie ma nic lepszego (i zdrowszego!) niż rozgrzewające kremy w sam raz na chłodne i pochmurne dni. Królować dziś będzie kolor pomarańczowy 🙂

Składniki

  • Dynia Hokkaido (może być zwykła) – do 1kg
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • Bulion
  • Sok z 1 cytryny
  • Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony imbir)

Przygotowanie

Dynie kroimy na pół i dokładnie pozbywamy się środka, następnie kroimy w kosteczkę (nie obieram dyni ze skórki). Dalej marchew, pietruszkę, cebulę i ziemniaka również kroimy w kostkę i całość płuczemy przed wodą. Następnie gotujemy bulion (2 kostki/1l wody), wrzucamy warzywa i gotujemy pod przykryciem aż do zmiękczenia. Na koniec całość blendujemy, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy według uznania. Jako dodatek można skorzystać ze świeżej bazylii lub kolendry.

Samo zdrowie, mega smak, 45min roboty i koszt 15zł. MEGA 🙂

Tags: No tags

Comments are closed.