Te maleńkie słodkości to bomba energetyczna. Dodadzą mocy wtedy, gdy tego najbardziej potrzebujesz. Do ich przygotowania można użyć dowolnej mieszanki orzechów i nasion, w zależności od własnych upodobań.
Składniki
- 1 szklanka mieszanki nasion i orzechów (użyłam orzechów nerkowca, ziaren słonecznika, nasiona chia, rodzynki, siemię lniane)
- 0,5 szklanki górskich płatków owsianych
- 1 szklanka suszonych daktyli (namoczone we wrzątku)
- dodatki do obtoczenia: np. kakao
Przygotowanie
- Zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większego naczynia. Do mielenia możesz użyć młynka do kawy, blendera, miksera.
- Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnego naczynia.
- Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle, aż powstanie z nich gładka masa.
- Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i wymieszaj ją widelcem/rękoma. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż będzie plastyczna.
- Uformuj kulę ciasta (w razie potrzeby odstaw do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi).
- Pralinki formuj w małe kulki. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
- Pralinki odkładaj do pojemnika w którym będziesz je przechowywał w lodówce.
- Wedle upodobania obtocz w kakao.
- Gotowe! Kulki najlepiej jeść po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!