Nikt nie przypuszczał, że pierwsze półrocze będziemy przymusowo siedzieć w domu. Początki całego zamieszania z wirusem były delikatnie mówiąc – dzikie 🙂 przez co zdobycie drożdży w sklepie graniczyło z cudem i właśnie z tego powodu, zupełnie przypadkowo odkryłem nowy przepis na ciasto do pizzy który nie zawiera.. drożdży 🙂
W skrócie – jest smaczniej, zdrowiej i taniej!
Przepis na sos pomidorowy
- puszka pomidorów
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- dwa ząbki czosnku
- oregano
Przepis na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Na początek sos – odsączamy sok z pomidorów a następnie pomidory wraz z całą resztą wrzucamy na patelnie, podsmażając kilka minut. Całość miksujemy i odstawiamy aż ostygnie. Podobnie postępujemy z ciastem, wrzucamy wszystkie składniki do miski i ugniatamy ciasto aż otrzymamy sprężystą kulkę. Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę (przed tym nie zapomnij posmarować blachę oliwą!). Na koniec dodajemy sos i pozostałe składniki na pizzę (kompozycja dowolna :-))., za wyjątkiem sera. Pizzę wstawiamy do piekarnika na 15min przy temp 190 stopni (ustawiam program na pieczenie z dołu i z góry). Po upływie 15min wyciągamy pizzę i dodajemy ser po czym znów wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Smacznego!